Welk genealogisch computerprogramma is geschikt voor mij?

Als je een bezoek gebracht hebt aan de studiezaal van een archiefdienst of via websites van archiefdiensten vele namen en data hebt verzameld over je familie, zul je gemerkt hebben, dat het lastig is om het overzicht te bewaren. De hoeveelheid namen en jaartallen neemt snel toe, vooral door de groei van beschikbare bronnen op internet.

Heb je net wat moois getekend, dan moet je het opnieuw doen als je weer extra gegevens vindt.
Werk je al met de computer, b.v. in een tekstverwerker, dan heb je al gezien dat je moeilijk een schematisch overzicht kunt houden. Ook in Excel kun je veel gegevens op een gestructureerde wijze vastleggen, maar een overzicht is weer moeilijk of het kost erg veel moeite.

Voor genealogie is eigen software ontwikkeld, die er voor zorgt dat je de gegevens eenmalig kunt vastleggen, dat ze gemakkelijk terug vindbaar zijn,  goede presentatie-mogelijkheden kunt maken. Bovendien controleert het programma op b.v. dubbele personen en ontdekt fouten (b.v. huwelijksdatum voor zijn geboorte). Met specifieke selecties kun je zelfs uiteenlopende doelstellingen realiseren (familiereünie, huwelijk neef of nicht, naams-verwanten, etc.).
Bovendien kun je gemakkelijk gegevens met anderen uitwisselen.

Er zijn diverse programma's beschikbaar om dat te doen. Natuurlijk is het moeilijk om een programma te kiezen op basis van functionaliteit, terwijl je net gestart bent en nog niet weet welke functionaliteit je nodig zult hebben. Gelukkig kun je altijd overstappen naar een ander programma. Vrijwel alle informatie kan daarmee overgezet worden.

Samen met Johan van Hassel, medewerker van de Dienst Computergenealogie van de Ned. Genealogische Vereniging ( http://www.genealogie.dse.nl/) willen we je graag helpen bij het zoeken naar een geschikt programma om uw gegevens op te slaan.

Welk programma past bij mij ?

Voorbeelden van genealogische programma’s

Aldfaer nader toegelicht

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Screenprint van www.watstaatdaer.nl,
Deel van een huwelijksakte
images/hourglass.png

ZOEKEN...